بستنی
تاریخچه
ریشه خوردنیهای یخ زده یا همان بستنی ناشناخته است. برخی منابع شروع این دسر را از حدود ۵۵۰ سال پیش از میلاد در ایران میدانند.اگرچه چندین افسانه تکراری در اوایل هزاره سوم پیش از میلاد مسیح در چین باستان وجود دارند. طبق یکی از افسانههای قدیمی، امپراتور روم نرون از کوهستان آپنینی یخ جمعآوری کرده بود تا اولین سربی مخلوط با عسل و شراب را تولید کند.افسانههای دیگر میگویند که بستنی در امپراتوری مغول سرچشمه گرفت و اولین بار در طول گسترش آن به چین گسترش یافت.
انواع بستنی
بستنی دارای تنوعهای گوناگونی است. مانند بستنیهای سنتی، بستنیهای ایتالیایی یا میوهای، میلک شیکها و بستنیهای یخی.
قدمت دسرهای یخی در چین به ۴ هزار سال قبل میرسد. یک نوع از این دسرها با قرار دادن سنگ نمک و برف در جدارههای ظروف حاوی شربت تهیه میشد (نمک باعث میشود دمای یخزدن آب به زیر صفر برسد) و نوع دیگری با قرار دادن شیر، برنج کاملاً پخته به همراه ادویه در داخل برف تهیه میشد. بستنی یخی هم با آبمیوه، عسل و ادویه درست میشد. این دسرهای یخی از مسیرهای تجاری وارد ایران هم شدند. همچنین حدود ۴ هزار سال پیش در ایران دسر یخی فالوده با استفاده از یخ، گلاب، نشاسته رشتهای و زعفران و طعمدهندههای دیگر ساخته میشد.
بستنی ایرانی
نوعی بستنی با نام بستنی سنتی یا ایرانی در ایران رواج دارد که دارای طعم زعفران و رنگ زرد میباشد و از مواد مهم آن آرد ثعلب است. این بستنی همراه با خلال پسته و تکههای بزرگ خامه است و طرفداران زیادی دارد. اکبر مشتی یکی از اولین کسانی بوده که در ایران بستنی فروشی داشتهاست. بستنی اکبر مشتی با نوع خارجی آن بسیار متفاوت بود. ایرانیها استفاده از گلاب و زعفران را بر ثابت کنندهها ترجیح میدادند.نوعی از بستنیهای سنتی «بستنی کشی» نام دارد که ثعلب فراوان در آن عامل کش آمدن بستنی میشود. این اصطلاح امروزه رایج نیست.
پیش از این بستنیهای سه رنگ در بسیاری از شهرها رواج داشت که رنگ زرد آن زعفرانی، سفید آن وانیلی و رنگ قهوهای دارچینی بود که توسط استاد بستنیساز این سه رنگ به هم چسبیده و در ظروف یک بار مصرف فروخته میشدند.
نوعی از بستنیهای ابتدایی ایرانیان برف و شیره است که با برف، شیره؛ مربا و عسل تهیه میشود.
منبع:
اولین دیدگاه را ثبت کنید